Institut Pendidikan Guru, Kampus Gaya

• Narrow Screen

Jabatan Pendidikan Islam Dan Moral

E-mail Cetak PDF

Pendidikan Islam berkualiti memenuhi aspirasi Dasar Pendidikan Negara.

Misi

Merealisasikan hasrat Pendidikan Islam bagi melahirkan para pendidik berkualiti, berketrampilan, berkaliber, beriltizam, dinamik, seimbang duniawi dan ukhrawi.

Objektif

i. Menghasilkan guru-guru yang bertauliah melalui kursus KDPM dan KPLI dalam bidang Pendidikan Islam dan Pendidikan Moral.

ii. Meningkatkan ketrampilan dan kepimpinan para guru pelatih melalui aktiviti ko-kurikulum dan Persatuan Pendidikan Islam.

iii. Merancang dan melaksanakan aktiviti dan penyelidikan berkaitan dengan Pendidikan Islam dan Moral.

iv. Merancang dan melaksanakan Kursus Pendek Kelolaan Institut bagi pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam dan Moral untuk guru-guru sekolah dan agensi luar Kementerian Pendidikan.

Piagam Pelanggan

i. Menyediakan Perancangan Tahunan Jabatan selewat-lewatnya 1 bulan sebelum sesi pertama akademik bermula.

ii. Menyediakan perancangan pangajaran dan pembelajaran selewat-lewatnya 7 hari bekerja sebelum semester bermula berdasarkan sukatan pelajaran yang ditetapkan oleh BPG.

iii. Melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran mengikut perancangan semester dan jadual yang disediakan.

iv. Merancang, melaksanakan dan menilai aktiviti-aktiviti GERKO berdasarkan sukatan yang disediakan oleh BPG.

v. Melaksanakan penyeliaan praktikum berdasarkan garis panduan perlaksanaan praktikum.

vi. Melaksanakan penggubalan draf soalan yang berkualiti dan sah berdasarkan garis panduan dan JPU yang ditetapkan oleh BPG.

vii. Merancang dan melaksanakan program-program bagi mengimarahkan surau institut bagi tempoh 1 tahun.

Institut Pendidikan Guru Kampus Gaya

Peti Surat 10491

88805 Kota Kinabalu, Sabah.

088-210646/ 088-210979/ 088-219530/ 088-221595
webmaster@ipgkgaya.edu.my